Przejdź na strone główną
0

Trawienie

Trawienie

W ostatnich latach naukowcy zwracają coraz większą uwagę na ludzki mikrobiom- wszystkie mikroorganizmy, które zamieszkują nasze ciało i można je znaleźć w jelitach, na skórze, w jamie ustnej i w drogach moczowo-płciowych. Funkcja mikrobiomu jest tak ważna dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania organizmu, że obecnie postrzegamy go jako jeden z narządów ludzkich.

Prawdopodobnie to właśnie sam mikrobiom jelitowy ma największy wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Wpływa nawet na funkcjonowanie mózgu, układu odpornościowego oraz na naszą równowagę hormonalną. Coraz więcej badań poświęconych jest połączeniu mózgu z przewodem pokarmowym. Ta tak zwana oś mózgowo-naczyniowa jest związana z rozwojem różnych zaburzeń psychicznych i innych chorób, takich jak depresja, zespół jelita drażliwego, różne formy lęku i stresu, a nawet choroba Alzheimera.

Mikrobiom jelitowy jest w dużej mierze zależny od pożywienia, które jemy, ale może też częściowo zależeć od przyjmowanych probiotyków i prebiotyków. Poniżej chcemy przekazać kilka słów na temat składników odżywczych, które są szczególnie ważne dla zdrowego przewodu pokarmowego.

Kolagen

Funkcja kolagenu w naszym ciele to zapewnienie tkance określonej struktury, która obejmuje również specyficzną strukturę tkanki w przewodzie pokarmowym. Nasz przewód pokarmowy ma średnio około 9 metrów długości. To 9 metrów tkanki, która stale potrzebuje zapasu kolagenu. Aminokwasy, które są wchłaniane przez spożycie zhydrolizowanego kolagenu, są wykorzystywane między innymi w celu regeneracji ściany jelita, co może pozytywnie wpływać na objawy zespołu nieszczelnego jelita (źródło 1). Zespół nieszczelnego jelita to niekontrolowane wchłanianie toksyn a nawet bakterii bezpośrednio z przewodu pokarmowego do krwioobiegu.

Kolagen jest również dobrym źródłem glicyny- aminokwasu o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym (źródło 2).


Źródła

  1. Bischoff SCBarbara GBuurman WOckhuizen TSchulzke JDSerino MTilg HWatson AWells JM. Intestinal permeability--a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterol. 2014 Nov 18;14:189. doi: 10.1186/s12876-014-0189-7.
  2. Zhong ZWheeler MDLi XFroh MSchemmer PYin MBunzendaul HBradford BLemasters JJ. L-Glycine: a novel antiinflammatory, immunomodulatory, and cytoprotective agent. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2003 Mar;6(2):229-40.
Ta strona korzysta z plików cookies w celu usprawnienia działania.
Pliki cookies nie ingerują w prywatność użytkowników. Więcej ...